Mexico

Omdat Mexico meer dan 100 (!) nationale parken bevat, is één rondreis niet genoeg om alle natuurlijke pracht in dit land te zien. Kies je voor vulkanen, regenwouden, woestijnen of bergen? En ga je die op je gemakje bekijken of ben je meer van de actieve sporten? In Yucatán kun je bijvoorbeeld uitstekend snorkelen, terwijl hikers hun heil zoeken in Veracrux. Maar tijdens je rondreizen in Mexico kom je ook veel cultuur tegen!

Tijdens een groepsrondreis of individuele rondreis hoor je alles over de Maya-cultuur, die je in het hele land terug vindt. In Palenque staat de belangrijkste exponent: een 1300 jaar oud paleis. In de hoofdstad Mexico-City dompel je je vervolgens onder in een chaotische metropool. Moe? Kom dan lekker bij in één van de vele resorts langs de kust!

Er is veel te zien in Mexico!

Goed, de wereld bestaat nog steeds, maar dat maakt de erfenis van de Maya’s niet minder indrukwekkend. In Mexico kom je alles over hun beschaving te weten. Chichen Itza is de meestbezochte site, maar er zijn er nog veel meer. Neem Palenque, dat midden in de jungle ligt en misschien wel de mooiste ruïnes van het land herbergt. Totaal afgesneden van de buitenwereld kun je je vergapen aan architectuur die veel verfijnder is dan in de meeste andere Maya-steden. Door de zorgvuldige renovatie kun je je bovendien een heel goed beeld vormen van hoe hier bijna 2000 jaar geleden geleefd werd. En dan te bedenken dat 90% van het oude Palenque nog overwoekerd is door de natuur…

Mexico-stad is één van de oudste steden van Amerika en de grootste op aarde. Met 25 miljoen inwoners kan het er nogal chaotisch zijn, maar dat is absoluut onderdeel van de charme. Het antropologische museum is befaamd en eigenlijk een must voor je de rest van Mexico gaat ontdekken. Het enorme Zócalo is al sinds de tijd van de Azteken het centrale plein van de stad. Hier vind je de kathedraal en het Nationaal Paleis.

Ontdek het echte Mexico

Wie het ‘echte’ Mexico wil beleven mag Oaxaca niet overslaan. Het is een door de Spanjaarden gestichte stad en het koloniale karakter kan je, door de architectuur en het schaakbordpatroon van het centrum, zeker niet ontgaan. Met de prachtige barokke kerken en overdekte marktjes ben je wel even zoet. Dit is trouwens ook dé place to be als je de Mexicaanse keuken wilt verkennen. Net buiten Oaxaca kun je het ruïnecomplex Monte Albán bezoeken, een voormalige tempelstad gebouwd op een 400 meter hoge berg.

Toe aan wat flora en fauna? Dan zit je goed in het Nationaal Park van Celestún, waar je een fraaie boottocht kunt maken door “de Grand Canyon” van Mexico en kennis maakt met een grote populatie flamingo’s, die zich vooral in de herfst en winter vaak laten zien. In de zoetwaterbronnen kun je heerlijk zwemmen en Celestun staat bekend om zijn visrestaurants.

De Mexicaanse stranden

Ook strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Mexico. Playa del Carmen is een geliefde bestemming voor huwelijksreizen en niet zonder reden. Dit oude vissersdorpje heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een badplaats van wereldformaat. Ondanks de schaalvergroting is de stad nog steeds authentiek Mexicaans en bovendien strategisch gelegen ten opzichte van andere bezienswaardigheden. Het 80 kilometer verderop gesitueerde Cancun voelt meer als Miami dan als Mexico, maar biedt wel resorts van wereldklasse en schitterende zandstranden.